Ljussättningen av ett rum - A & O i inredningen


(null)

Belysning - a och o i inredningen ! Jag brukar alltid putta extra mycket på det inför mina kunder samt när jag håller i kurser gällande inredning och belysning ! Utan ljuset kommer ej inredningen till sin rätt! Att skapa oaser som gör att vi trivs är en sak men att även ljussätta dem med rätt värme i ljuset samt inreda med rätt lumen (ljusflöde) ! 

Fick förfrågan på instagram att göra ett inlägg med just ljus ! Här kommer några tips ;

Funktionen - Det viktigaste när man tänker belysning funktion och placeringen. Många gör lätt det felet att när ett rum ska belysas, placeras en lampa i mitten av rummet, i takhöjd, för att bli ett bra allmänljus. Att sätta en taklampa i rummet är inte fel, men med endast en taklampa blir ljuset i rummet lätt platt och intetsägande. Genom att först anpassa höjden på lampan kan olika ljus skapas. Placeras lampan högt får man mer rymd i rummet, placeras den lägre känns rummet istället mindre. Ett annat tips är att placera lampan närmare en vägg för att få skuggningar på väggen eller att placera den över ett föremål som vill belysas extra.



(null)

Flera ljuskällor - Tänk också på att det inte bara behövs en lampa/ljuskälla i ett rum utan fler belysningspunkter. Satsa på en taklampa för allmänbelysning, placerad på rätt höjd för att bredda eller dra ihop rummet samt tre till fyra olika punktbelysningar. Punktbelysningarna kan gärna belysa en tavla, en prydnad eller lysa mot en vägg för att skapa en snygg effekt. En regel är att alltid ha dimmer på tak- och spotlight belysningen. Stämningsbelysning skapar du med det ljus som ej har en specifik funktion utan ger oss ett välbehag .  Genom att sätta rätt belysning i ett rum kan du skapa en förtrollande känsla på ett rum som innan känts rätt så platt och stelt. Genom att belysa på rätt sätt kan du skapa ett rum med vackra effekter och stilfull inredning, en inredning som innan känts gammal och tråkig.


Foton KYD /Åsa Gramén





Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback