Lys upp uterummen och skapa ljusrum Del 1 av 2


(null)

VÄRMEN HAR KOMMIT ÅTER, DAGARNA BLIR LÄNGRE OCH VI VISTAS ALLT MER UTE.  NU VILL MAN FÅNGA IN KÄNSLAN OCH NJUTA AV UTELIVET. JAG ÄLSKAR ATT INREDA UTERUM TILL MINA KUNDER, ALLT FRÅN BALKONGER, SOLDÄCK, ALTANEN, BERSÅ TILL VERANDA. 

En av de viktigaste delarna i att inreda ute är bland annat att belysa rätt. Precis som vi behöver mysig och funktionell belysning inomhus, behövs det också i uterummet. Belysningen fyller en trevlig funktion och skapar stämning som gör att vi känner trygghet och även skapar en skön stämningsfull känsla. Så jag tänkte därför ge lite tips hur ni skapar ljusrum ute på bästa sätt.

Det finns många olika varianter på just belysning, allt från fasadbelysning, golvbelysning eller lysande krukor – de många olika alternativen kan vara svårt att välja mellan därför är det viktigt att innan ni köper in lampor, planerar ljussättningen/belysningen och dess funktion väl. Jag brukar utgå från följande fråga; vad vill du uppnå med belysningen? Behövs funktionsljus över matplatsen, eller vill man skapa en mysig stämning via ljusslinga eller lysa upp delar av exempelvis trädgården för att skapa en mer rumskänsla

Belysning kan även vara bra ur en säkerhetssynpunkt. Med en timer eller en rörelsedetektor kopplad till fasadbelysningen gör att du skapar en trygghet och håller inbrottstjuvar borta. Om du planerar din utebelysning redan när du bygger eller renoverar huset kan du spara pengar och besvär. Vägg- och golvlampor kan byggas in när hantverkarna och elektrikern ändå är på plats. Det blir både billigare och enklare!

(null)

Förutom funktion är det också bra att tänka på armaturernas design. Låt lamporna matcha huset eller konceptet över ert uterum. Då skapas en enhetlig bild och de smälter in som en naturlig del av helheten. Att belysa upp gången upp till huset eller entrén ger ett välkomnade känsla av att komma hem. Satsa också hellre på fler svaga ljuskällor än ett fåtal starka. Se till att inte rikta ljuset så att ni bländar någon med er belysning. Tänk även på dina grannar så ljuset inte är störande för dem. En dimmer för altanbelysningen tillför både funktion och stämning.

(null)

Inred såsom inne med både stämning och funktionsbelysning. Se även till att belysa i olika nivåer likt fågel, fisk eller mittemellan! Att ex hänga en slinga ovanför uteplatsen skapar både en mysig känsla och ramar in rummet. Även parasollbelysning ger en mysig och härlig känsla av duka upp under.

Inred ned LED-lampor som drar mindre energi än vanliga glödlampor, de har även en längre brinntid och innehåller inte några miljöfarliga ämnen som kvicksilver eller bly, och är därför ett miljövänligare alternativ. Även solcellslampor har blivit desto mer populärt och finns många fina modeller av.

(null)

KYDs belysningstips;

* Planera smart innan ni köper in belysning/lampor. Ska belysningen ge stämning, funktion eller vara kopplad till timer eller detektorer?
* Satsa på flera ljuskällor som passar till ditt exteriören av huset eller balkongen.
* Belys på olika nivåer likt Fågel, fisk och mittemellan!

* Led & Solcellslampor – bra för miljön och lätt att placera ut.

Så lys upp och inred med ljus på era mysiga oas och bjud in nära och kära både dag som kväll!

Med sol Åsa 






Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback