Hur du smartast inreder med ljuskällor


Hur gör man egentligen för att få till en inbjudande och avkopplande belysning i vardagsrummet? Bota det kommande höstmörkret med rätt belysning. Du kan må bättre – med rätt ljus hemma. Viktigt att skapa en bra ljusmiljö inne. Det är lika stor skillnad som om det är mulet eller sol ute.

Tänk vilken skillnad det gör. Om man är trött och fryser lite och så släcker man det bistra, starka ljuset i taket och tänder några smålampor med ett varmt sken. Vad mycket lättare det blir att slappna av.

Och tänk vilken skillnad det gör – om man försöker bläddra i en bok i det där lågmälda skenet trots att det är alldeles för skumt, men så tänder man en läslampa. Vad bra man ser.

Och tänk vilken skillnad det gör – när favorittavlan som förut hängt i ett mörkt hörn får en spotlight riktad mot sig. Ljus gör verkligen skillnad.

Vilken typ av ljus vi har omkring oss påverkar oss mer än vi kanske tror. Det behövs kontraster i ett rum för att vi ska må bra. Man kan jämföra det med hur man upplever landskapetutomhus beroende på om det är soligt eller molnigt. En molnig dag blir allt jämnt och platt belyst. När solen tittar fram får man ett djup i bilden. Det känns mer trivsamt och spännande. Hur gör man då om den enda ljuskälla man har i rummet är en taklampa som sprider ett jämnt och ganska tråkigt ljus. Ett ljus perfekt när man städar, men inte så mysigt när man ska titta på tv och dricka te. Gå runt och belys. Det vanligaste misstaget man gör är att man köper en armaturman tycker är fin, placerar den där det finns ett eluttag och tänder. Så får det bli som det blir. Tänk tvärtom. Först bestämmer man vad ljuset ska belysa och hur armaturen ska lysa. Sist väljer man en passande armatur och placerar den där den behövs.Ett bra knep är att greppa en lampa på fot ochkoppla en lång sladd till den. Gå sedan runt i rummet och belys olika hörn och på olika höjder. Hur känns rummet när du flyttar lampan? Sedan är det bara sätta igång.

Låt fantasin och ljuset flöda.
Med Sol/Åsa

Collage av KYD med Pinterest foton




Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback