Heltäckningsmatta - en mjuk och ljuddämpande inredningLent och mjukt att sätta fötterna på! Hemma hos kunden Hanna & Johan inreddes rummet med mjuk heltäckningsmatta. 

Att klä golvet med heltäckningsmatta brukar vara ett återkommande tips för att skapa luxuös hotellkänsla i ett rum i ens hem och de senaste åren har det även igen börjar kännas modernt efter år av trenden; slipade trägolv. Flera svenska mattföretag har handtuftade mattor i fint garn som efterliknar sammeten när det kommer till lenhet och lyster.  För att hålla kvaliteten på mattan uppe så se till att håll den ren – dammsug den en gång i veckan till exempel. Kasthall har en bra guide till hur man rengör heltäckingsmattor här - kasthall.


LJUDABSORBERING
Ett flertal vetenskapliga undersökningar bekräftar att buller kraftigt påverkar känslan av välbefinnande. Att lägga in heltäckningsmattor är en av de åtgärder man kan vidta för att förebygga buller. Mattan har en dämpande effekt på buller. Med heltäckningsmatta kan bullernivån sänkas med 25-30 dB, att jämföras med 5-15 dB för hårda golv. Förutom att de eliminerar buller har textila golv goda ljudabsorberande egenskaper. Mattor gör att ljudet endast har hälften så lång efterklang som hårda golv. Att bestämma sig för ett textilt golv redan vid planeringsstadiet möjliggör en reducerad buller och ljudnivå. Även i hemmiljö underlättar mattans ljudabsorberande egenskaper möjligheten att koppla av. Mattans ljudabsorberande egenskap är särskilt uppskattad av musikälskare. Det textila golvet står i kontrast till ett rums hårda ytor och skapar på så vis ett välbalanserat ljud.

- DAMMET BINDS I MATTAN

Heltäckningsmattor skapar ett gott inomhusklimat även för allergiker!"
Tack vare dess dammbindande egenskaper, kan heltäckningsmattor anses mycket fördelaktiga när det gäller att skapa ett bra inomhusklimat. I rum med heltäckningsmatta binds dammet i mattluggen tills det dammsugs bort. På hårda golv virvlar dammet upp vid drag och då man går på golvet.
I rum med heltäck kan koncentrationen av damm vara ner mot hälften av den i rum med hårda golv. 

- ENERGIBESPARING

Mattor skapar en känsla av värme och komfort. De ger en mätbar effekt på rumstemperaturen, Och värmen i rummet stannar kvar längre. Heltäckningsmattor är ett effektivt isoleringsmaterial. Mattluggen och baksidesbeläggningen har en isolerande effekt mot kalla undergolv och reducerar Golvdrag. I rum med hårda golv leds så mycket som 10-12% av värmen bort av bl.a. golvdrag. Ytterligare en välgörande effekt av mattans isolerande egenskap är att golvet känns varmt och Skönt att gå på. Medan hårda golvmaterial som sten, trä eller klinkers medför at värmen i fotsulan Leds bort för varje steg, så behåller fötterna värmen på ett textilt golv. Fibrerna i mattan hjälper till att skapa luft-fickor som fungerar som små värmekuddar. Varma fötter gör att rum med textila golv känns behagliga även vid litet lägre temperaturer.
Försök har visat, att man kan sänka temperaturen med ca 2 grader i rum med heltäck utan att golven känns kalla i övergången från kallare till varmare årstid och tvärtom behöver man inte sätta på värmen. Det textila golvet möjliggör en energibesparing på 4 -6 %, något som märks tydligt på energiräkningen. 


- Muskelavslappning

Sett ur en ortopedisk synvinkel har heltäckningsmattor de bästa egenskaperna av alla golvmaterial. Den mjuka, spänstiga mattluggen ger en stötdämpande effekt då man går på den. Mattluggen formar sig efter fotsulan och sörjer för en jämn fördelning av kroppsvikten, vilket skonar lederna. Den fysiologiska effekten kan liknas vid att gå på en gräsmatta. Att gå på en mjuk matta passar väl in med kroppens rörelser, men människan måste i vardagslivet ofta gå på hårda ytor som asfalt, betong och sten. Detta resulterar i att dessa hårda ytor överlastar kroppens naturliga stötdämpande system, vilket i sin tur framkallar felbelastningar samt rygg- och ledsmärto.


- MINSKAD HALKRISK

Heltäckningsmattor är inte lika hala som hårda golv. Därmed minskas halkrisken, något som är lika viktigt i hemmet som på arbetsplatsen. Skador efter halkolyckor är lika vanliga på båda platserna. I rum där barn och äldre människor vistas är det viktigt att man minskar halkrisken med hjälp av rätt golvmaterial. Dessutom reducerar mattans mjuka yta risken för skador vid fall.

 

Med sol Åsa 

Foto Killingyourdarlings  Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback