Inred med östasiatiska Wabi Sabi-estetiken och lär dig att se skönheten i det skavda och väl använda.
KYD inspireras av stilar runt om i världen men den stil mitt hjärta slår mest för är Japanska Wabi Sabi tolkat på ett Skandinavisk sätt! 


Likheten mellan skandinavisk inredningsfilosofi och japansk Wabi Sabi är många, inte minst kärleken till naturmaterial, anspråkslöshet och saker med historia. Glöm plastig, polerad perfektion, vila från konsumtionshetsen och låt ditt hem inspireras av den japanska synen på skönhet där enkel estetik och känsla visar vägen.


Wabi Sabi har sina rötter långt bak till 1500-talet men många delar av filosofin går att applicera i våra moderna, svenska hem. Enkelhet är ett av ledorden. Hur tillämpar man det hemma? Skala av och håll basen lugn med vita väggar, golv och ljusa sängkläder. Har du inget nattduksbord hemma? Det gör ingenting! Låt favoritböckerna ligga i en hög bredvid sängen.

Här nedan kommer några exempel att utgå från; Stram inredning där utvalda prylar får ta plats

Med exempelvis en stilren klädhängare kan du rensa garderoben och låta favoritplaggen hänga framme.- Det skavda och skeva

Trots att Wabi Sabi kanske främst är en livsåskådning snarare än en inredningstrend finns det faktiskt vissa likheter med filosofins syn på det skavda och slitna och tapetföretagens nyare kollektioner. Råa betongväggar och avskavda tapeter är inte längre någonting att dölja och försöka täcka över. Både Mr Perswall och Happywall säljer tapeter som ger ett grovt, patinerat utseende i rummet.
- Asymmetri

Glöm räta vinklar och vattenpass – Wabi Sabin hyllar det asymmetriska. Det är en ganska befriande tanke att släppa jakten på det perfekta. Hamnade tavlan lite på sniskan? Vad gör det egentligen! Stora Fönster som bjuder in till närheten till naturen känns helt rätt. - Skapa personlig inredning

Enligt Wabi Sabin ska man inte vara rädd för att skapa själv. Ett hem behöver personliga minnen och detaljer, saker som speglar de som bor där. Om du inte vill måla själv kanske någon annan i din närhet känner för att skapa? Och framförallt, kom ihåg att kärnan i den här filosofin handlar om att se skönheten i det icke-perfekta så det är egentligen bara att plocka fram pensel och papper.


- Ta in naturen och släck lamporna 

Plocka in naturen i ditt hem! En handfull ängsblommor räcker gott. Wabi Sabi uppmuntrar naturens skiftningar när årstiderna förändras så anpassa det du plockar hem efter vad naturen bjuder på för stunden. Fallna höstlöv i oktober och lena strandstenar från sommarsemestern. Det finns också något vilsamt i att släcka den elektriska belysningen och istället samlas kring levande ljus.


- Håll det enkelt

Enligt den här tanketraditionen är det viktigt att rensa omkring sig. Vårt hem ska vara enkelt men betydelsefullt för just oss, så låt saker som är viktiga få ta plats och plocka bort det som rör till det. Står du inför ett husbygge och har möjlighet att vara med och utforma rummen kan du ha Wabi Sabin i bakhuvudet. Tänk på att rita in många förvaringsmöjligheter, rena ytor och att skapa ett hållbart hem.
- Naturliga material

Den svenska och japanska estetiken samspelar ofta. De här burkarna i stengods har trälock av björk och är tillverkade i Sverige. Om du ska köpa nya produkter så förespråkar Wabi Sabin att satsa på naturliga material och enkla former. Varje sak i ditt hem ska vara vacker eller användbar, gärna både och.- Återvinn

Att se det sköna i det skeva är en sak, men tänk bredare än så! Se också det nya av det gamla och värma om materialens kretslopp. Har du fått ärva virkade grytlappar? Sy ett kuddfodral! Har du loppisfyndat delar av omaka kaffeserviser? Bygg en bordslampa! Helt i linje med Wabi Sabi-lärans syn på materialens kretslopp.


- Naturlighet

Den här ovan får sammanfatta den nordiska Wabi Sabin med flera av de element som estetiken betonar. Ett golv i trä, rena badkarsformer, skavda väggar och naturligt ljusinsläpp. Med det sagt går det att implementera den här filosofin i alla hemmets rum.

" Wabi -Sabi is the Japanese art of finding beauty in imperfection and profundity in nature, of accepting the natural cycle of growth, decay and death. It is simple, slow and uncluttered -- and it reveres authenticity above all."

Med Sol Åsa 

Foton Pinterest 
Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback