Måndagens tips - Rätt Belysning


Så skapade vi mysljus i vardagsrummet
Hur gör man egentligen för att få till en inbjudande och avkopplande belysning i vardagsrummet?
Bota vinterdeppigheten med rätt belysningDu kan må bättre – med rätt ljus hemma.Viktigt att skapa en bra ljusmiljö inne.Det är lika stor skillnad osm om det är mulet eller sol ute.Tänk vilken skillnad det gör. Om man är trött och fryser liteoch så släcker man det bistra, starka ljuset i taket och tändernågra smålampor med ett varmt sken.Vad mycket lättare det blir att slappna av.Och tänk vilken skillnad det gör – om man försöker bläddra i enbok i det där lågmälda skenet trots att det är alldeles för skumt,men så tänder man en läslampa. Vad bra man ser. Och tänk vilken skillnad det gör – när favorittavlan som förut hängt i ett mörkt hörn får en spotlight riktad mot sig.Ljus gör verkligen skillnad. Vilken typ av ljus vi haromkring oss påverkar oss mer än vi kanske tror.Det behövs kontraster i ett rum för att vi ska må bra.Man kan jämföra det med hur man upplever landskapetutomhus beroende på om det är soligt eller molnigt.En molnig dag blir allt jämnt och platt belyst.När solen tittar fram får man ett djup i bilden. Det känns mertrivsamt och spännande. På samma sätt kan man tänka med ljuset inomhus, säger Louise Lindström, ljusrådgivare och ljusdesigner på Philips.Belysningen allt viktigareVi lever mer och mer inomhus och därför blir den artificiellabelysningen allt viktigare för oss.På morgonen och under dagen behöver vi mycket ljus.Tänd upp ordentligt på morgonen när du vaknar, så blir du genast piggare. När kvällen kommer behöver du slappna av. Då är det skönt att vila i ett milt ljus.I det kyliga Skandinavien associerar vi lampor som har ettvarmt sken med eld och värme. Därför är det extra mysigtatt under den kalla årstiden ljussätta med ett varmvitt ljus.Hur gör jag då om den enda ljuskälla jag har i rummet är en taklampa som sprider ett jämnt och ganska tråkigt ljus. Ett ljus perfekt när jag städar, men inte så mysigt när jag ska titta på tv och dricka te.”Gå runt och belys”Det vanligaste misstaget man gör är att man köper en armaturman tycker är fin, placerar den där det finns ett eluttagoch tänder. Så får det bli som det blir. Tänk tvärtom. Förstbestämmer man vad ljuset ska belysa och hur armaturen ska lysa.Sist väljer man en passande armatur och placerar den där den behövs.Ett bra knep är att greppa en lampa på fot ochkoppla en lång sladd till den. Gå sedan runt i rummet ochbelys olika hörn och på olika höjder. Hur känns rummet när duflyttar lampan? Sedan är det bara sätta igång.Låt fantasin och ljuset flöda.
Bota vinterdeppigheten med rätt belysning
Du kan må bättre – med rätt ljus hemma.
Viktigt att skapa en bra ljusmiljö inne.
Det är lika stor skillnad osm om det är mulet eller sol ute.
Tänk vilken skillnad det gör. Om man är trött och fryser lite
och så släcker man det bistra, starka ljuset i taket och tänder
några smålampor med ett varmt sken.
Vad mycket lättare det blir att slappna av.
Och tänk vilken skillnad det gör – om man försöker bläddra i en
bok i det där lågmälda skenet trots att det är alldeles för skumt,
men så tänder man en läslampa. Vad bra man ser. Och tänk vilken skillnad det gör – när favorittavlan som förut hängt i ett mörkt hörn får en spotlight riktad mot sig.
Ljus gör verkligen skillnad. Vilken typ av ljus vi har
omkring oss påverkar oss mer än vi kanske tror.
Det behövs kontraster i ett rum för att vi ska må bra.
Man kan jämföra det med hur man upplever landskapet
utomhus beroende på om det är soligt eller molnigt.
En molnig dag blir allt jämnt och platt belyst.
När solen tittar fram får man ett djup i bilden. Det känns mer
trivsamt och spännande. På samma sätt kan man tänka med ljuset inomhus, säger Louise Lindström, ljusrådgivare och ljusdesigner på Philips.
Belysningen allt viktigare
Vi lever mer och mer inomhus och därför blir den artificiella
belysningen allt viktigare för oss.
På morgonen och under dagen behöver vi mycket ljus.
Tänd upp ordentligt på morgonen när du vaknar, så blir du genast piggare. När kvällen kommer behöver du slappna av. Då är det skönt att vila i ett milt ljus.
I det kyliga Skandinavien associerar vi lampor som har ett
varmt sken med eld och värme. Därför är det extra mysigt
att under den kalla årstiden ljussätta med ett varmvitt ljus.
Hur gör jag då om den enda ljuskälla jag har i rummet är en taklampa som sprider ett jämnt och ganska tråkigt ljus. Ett ljus perfekt när jag städar, men inte så mysigt när jag ska titta på tv och dricka te.
”Gå runt och belys”
Det vanligaste misstaget man gör är att man köper en armatur
man tycker är fin, placerar den där det finns ett eluttag
och tänder. Så får det bli som det blir. Tänk tvärtom. Först
bestämmer man vad ljuset ska belysa och hur armaturen ska lysa.
Sist väljer man en passande armatur och placerar den där den behövs.
Ett bra knep är att greppa en lampa på fot och
koppla en lång sladd till den. Gå sedan runt i rummet och
belys olika hörn och på olika höjder. Hur känns rummet när du
flyttar lampan? Sedan är det bara sätta igång.
Låt fantasin och ljuset flöda.
Hur gör man egentligen för att få till en inbjudande och avkopplande belysning i vardagsrummet?
Bota vinterdeppigheten med rätt belysning. Du kan må bättre – med rätt ljus hemma. Viktigt att skapa en bra ljusmiljö inne. Det är lika stor skillnad som om det är mulet eller sol ute. Tänk vilken skillnad det gör. Om man är trött och fryser lite och så släcker man det bistra, starka ljuset i taket och tänder några smålampor med ett varmt sken. Vad mycket lättare det blir att slappna av. Och tänk vilken skillnad det gör – om man försöker bläddra i en bok i det där lågmälda skenet trots att det är alldeles för skumt, men så tänder man en läslampa. Vad bra man ser. Och tänk vilken skillnad det gör – när favorittavlan som förut hängt i ett mörkt hörn får en spotlight riktad mot sig. Ljus gör verkligen skillnad. Vilken typ av ljus vi har omkring oss påverkar oss mer än vi kanske tror. Det behövs kontraster i ett rum för att vi ska må bra. Man kan jämföra det med hur man upplever landskapetutomhus beroende på om det är soligt eller molnigt. En molnig dag blir allt jämnt och platt belyst. När solen tittar fram får man ett djup i bilden. Det känns mer trivsamt och spännande. Hur gör man då om den enda ljuskälla man har i rummet är en taklampa som sprider ett jämnt och ganska tråkigt ljus. Ett ljus perfekt när man städar, men inte så mysigt när man ska titta på tv och dricka te. Gå runt och belys. Det vanligaste misstaget man gör är att man köper en armaturman tycker är fin, placerar den där det finns ett eluttagoch tänder. Så får det bli som det blir. Tänk tvärtom. Förstbestämmer man vad ljuset ska belysa och hur armaturen ska lysa.Sist väljer man en passande armatur och placerar den där den behövs.Ett bra knep är att greppa en lampa på fot ochkoppla en lång sladd till den. Gå sedan runt i rummet ochbelys olika hörn och på olika höjder. Hur känns rummet när du flyttar lampan? Sedan är det bara sätta igång.Låt fantasin och ljuset flöda.
Med Sol/Åsa



Kommentarer
Postat av: Niklas

Tack för tipsen fining.

Kram Niklas

2011-02-21 @ 13:26:41
Postat av: Åsa

Tack bästa Niklas.

Hoppas du fått fint hemma.

2011-02-21 @ 13:51:32
Postat av: Niklas

Jadå jättefint, tack bara den begåvade inredaren ;)

2011-02-21 @ 15:56:52
Postat av: Magdalena

Nu är det ju ett tag sedan du skrev detta inlägg, men vet du möjligtvis vart jag kan hitta lampskärmen på bilden? Jag antar att lampfoten är Regolit ifrån Ikea, och vi har precis köpt en sådan, men vi vill byta ut lampskärmen som tillhörde lampfoten. Vi är ute efter typ en sådan lampskärm som på bilden.

Svar: Jag kan verkligen försöka leta fram leverantör till er, tycker den är underbar. Kan jag återkomma?
Åsa None

2012-10-09 @ 09:48:40
Postat av: Magdalena

Ja, gör gärna det! Jättesnällt!

Svar: Kan jag maila din mail sen om jag hittar...
Åsa None

2012-10-09 @ 20:11:30
Postat av: Magdalena

Yes box!

Svar: Kanon:)
Åsa None

2012-10-09 @ 21:02:53
Postat av: Jonna

Hej,
Jag undrar likt Magdalena om lampskärmen..
Blir supertacksam för svar :)
Ha en fin kväll :*

Svar: Åh tyvärr minns jag ej det! Men lan tipsa om liknanden!
Åsa None

2014-01-29 @ 17:57:45

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback