Behandla tegel till en snygg ruffig stil - 5 olika sätt




Fann detta fantastiskt snygga kök på Alvhem och var bara tvungen att dela det med er samt tipsa er om olika sätt stt behandla just tegel för en liknande look som köket!! Kika in mer på www.alvhemmakleri.se


Tegel är ett rent naturmaterial som varken belastar dig eller miljön. Tegel bränns i en så hög temperatur att allt organiskt material försvinner. 

Det är bullerdämpande, kan både ta upp och avge fukt till inomhusluften, dämpar vibrationer och jämnar ut temperaturen tack vare sin värmelagringsförmåga.


Murade väggar kan även efterbehandlas på flera sätt. Filtning, rappning, säckskurning och vattenskurning är bland de mest populära metoderna när det kommer till att dämpa ner det röda kulören på teglet! 


Här nedan tänkte jag ge en liten genomgång om de olika sätten ;


RAPPNING

Murbruket påförs så tunt som möjligt med spackel.  Ytan bearbetas med en fuktig borste i diagonala rörelser. Efter behandlingen är ytan jämn och täckt med ett tunt lager murbruk med spår från borsten. 


FILTNING


Ytan filtas med roterande rörelser med filtbrätte. Ett filtbrätte är beklätt med filt, därav namnet: filtning. Den färdiga ytan blir jämn efter behandlingen och endast tidigare ojämnheter fylls med bruk. Så många tegelytor som möjligt är utan murbruk och har endast en antydan av bindemedel.


SÄCKSKURNING

Ytan bearbetas med säckväv, därav namnet säckskurning. Den färdiga ytan blir jämn efter behandlingen och endast tidigare ojämnheter fylls med bruk. De flesta tegelytorna blir utan murbruk och har endast en antydan av bindemedel.


VATTENSKURNING


Murbruk påförs på den blanka väggen som därefter tas av med stålspackel eller mursleven. Ytan skuras med en våt tegelsten, därav namnet: vattenskurning. Stenen ska doppas i vatten med jämna mellanrum. Därmed bearbetas ytan och eventuella utsprång stöts av med skurstenen. Den färdiga ytan blir jämn efter behandlingen och endast tidigare ojämnheter fylls med bruk.

PS Man kan även måla tegelröda i vitt om man ej vill ha det röda alls.

Hoppas detta gav er en liten inblick i de olika sätten hur man går tillväga för att skapa den finaste tegelväggen! Med sol Åsa 


Foton Alvhem Mäkleri




Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback